Knygynų epochos pabaiga , arba kur ieškoti vyro

Pagyvenusios ir išmintingos amerikonės pataria ieškotis vyro jokiu būdu ne bare ir ne klube, o knygyne ir bažnyčioj, nes ten eina rimti vyrai. Deja, atrodo, kad greit vyrų paieškoms beliks tik bažnyčia, nes šį trečiadienį vienas didžiausių JAV knygynų, Borders, pranešė, kad po 40 metų gyvavimo bankrutuoja ir uždaro 200-tus iš virš 500-tų turimų JAV parduotuvių. Ženkliai sumažėjo vyrų medžioklės plotai. Kaltininkai- konkurentas, Amazon.com, naujos technologijos, ir, aišku, Borders vadybininkų trumparegiškumas.

O tais laikais, kai atradinėjau Ameriką, Amazon.com tebuvo tik silpnas naujagimis,neturėjęs nė vieno pelningo ketvirčio ir nesudarantis rimtesnės konkurencijos dviems karaliaujantiems knygynams: Barnes & Noble ir Borders. Šie gi buvo kaip dvynukai, jei įeitum užsimerkęs, viduje vargu, ar atspėtum, kur esi: abu knygynai turėjo kavinę su latėm, kapučinais ir pyragaičiais, abiejuose buvo galima vartyt knygas ir žurnalus atsisėdus ant patogių sofų ir minkštų fotelių ir klausyt CD. Bet mylėjau tik vieną- Borderius ir tik todėl, kad Borderius atradau anksčiau nei Barnes & Nobles, na ir pardavėjai ten galbūt buvo kiek pankiškesni, su daugiau auskarų ,mažiau nulaižytom šukuosenom ir labiau atsipalaidavę .

Bet bėgo metai… Apple su iPodais ir iTunes išstūmė CDs į nebūtį ir iš knygynų lentynų. Amazonė išaugo į galingą konkurentą, kuris turėjo daugiau knygų, geresnėm kainom (nes išvengė „overheado“-neturėjo išlaikyti krūvos parduotuvių) ir jas užsisakyt galėjai iš bet kurio pasaulio kampelio. Amazonė taip pat turėjo drabužių, lauko suoliukų, fotikų ir losjonų visų tipų odai- „one stop shop“,- ir dar greitą ir pigų pristatymą į namus, be to apsipirkt buvo galima lovoj, net neišlipus iš pižamos, geriant rytinę kavą.

Dar Amazonė pradėjo ir laimėjo elektroninių knygų pardavimų lenktynes. 2007-tais Amazonė startavo su Kindle skaitykle, 2009 -tais juos pasivijo Barnes & Noble su Nooku, 2010-tais  Apple su iPad’u, ir tik tada Borders atsibudo ir nusprendė įsijungti į elektroninių skaityklių lenktynes su Kobo, deja, per vėlai ir per lėtai- jų starto niekas net nepastebėjo. O Amazonė dar pernai vasarą gyrėsi parduodanti daugiau elektroninių knygų nei popierinių.

 Atrodo, kad Borders per ilgai tikėjo pirštų seilintojais, kuriems skaitymas nevartant popierinių puslapių yra kone šventvagystė ir per ilgai ignoravo tuos, kurie galvoja, kad popierinės knygos visada išliks, bet labiau kaip interjero detalė (nieko nėra gražiau kaip ištisos sienos lentynų su tvarkingai surikiuotomis knygų nugarėlėmis ir ant stalo gulintys albumai su spalvingom nuotraukom) arba kaip priemonė sutaisyt klibančiam stalui, pakišant knygelę po koja.

Knygynu daugiau, knygynu mažiau- ne baisus praradimas. Visgi tikrosios šio bankroto aukos, kaip visada, yra moterys, kurios bus priverstos arba eit į bažnyčią ieškot gero vyro, arba tenkintis „looser‘iais“ iš alubarių. Nors Amazonė, kuri pažįsta savo pirkėją geriau, nei pirkėjas pažįsta save, nes visada „pasufleruoja“, kokią knygą aš dar norėčiau paskaityt pagal tai, ką aš esu pirkusi, galėtų padėt ir šioj srity: „jūs ieškote atletiško, materialiai apsirūpinusio tamsiaplaukio, tad panašu, kad jums patiks Juozas, kuris pirko „Raumenų auginimas pažengusiems“, du gigantiškus paršus- taupykles ir plaukų dažus „Juodvarnio sparnas“.

Share

11 Comments on "Knygynų epochos pabaiga , arba kur ieškoti vyro"

  1. Prašom nenuvertinti jau taip dramatškai alubarių kontingento. Gal kaip tik ne knygyne, muziejuj ar konservatorijoj, o būtent niaurioje skylėje prie bokalo palinkusysis ir yra tas, kurio širdis pasiruošusi jums atsiduoti per amžius 🙂

  2. Zinau 2 vietas, kur gerai vyru ieskot – automobiliu turgus ir specializuotos akumuliatoriu parduotuves – simtai vyru, ir visi jie tavo – moteru ten nera, – jokios konkurencijos.

    • Ha ha- „spezializuota akumuliatorių parduotuvė“- geriau nebūna. O rimtai tokių yra?

      • Rimtai. Buvau – rojus. Tik vyrai per tuos akumuliatorius taves nemato, reikia kovot del ju demesio su akumuliatoriais. Nori adreso?

  3. Neapsimoka eit tada. Geriau- į knygynus, ten kiti irgi tik susipažint ateina- iš akių matos, kad skaityt nemoka (matyt yra girdėję iš tų pačių tetų, kad knygynuose galima sutikt gerų moterų).

    • skirtumas | 2011 02 20 at 09:30 |

      Aš patarčiau eiti geriau į sporto varžybas. Ten protingų nemažai. Nors knygynas moteriai/merginai gal kiek mieliau – du zuikiai gaunasi (ir pati maloniai pasibūni ir vyrą kokį randi)… 😉
      O geriausia tai popo – čia tik gražūs ir protingi. Gaila dauguma jau vedę… 🙂

  4. Nu tai ką… metam gert alų ir einam pirkt akumuliatoriaus…

    • skirtumas | 2011 02 20 at 09:31 |

      Jaja… kai tokie šalčiai, tai praverstų net ir atsarginis…

  5. Skirtumai,
    tu čia apie atsarginį akumuliatorių ar moterį? Na, jei „atsarginis“, tai lyg ir nurodo į akumuliatorių, bet atsižvelgiant į kambario temperatūrą, tai papildoma (atsarginė) šiluma irgi praverstų 🙁

    • skirtumas | 2011 02 20 at 10:01 |

      Labai romantiškos nuotaikos matosi kreivarankis šiandien 🙂 Net bambalį šonan meta…

      O prie „atsarginis“ tinka dar ir žodis „variantas“. Tai kaip ir paliekam tą mįslę.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos